tiistai 14. lokakuuta 2014

Tiukkaa treeniä

Viime viikko olikin oikein luksusviikko (paitsi lompakolle...), kun oli valmennustunti sekä keskiviikkona että perjantaina. Molemmilla kerroilla tehtiin pitkälti samantyyppisiä tehtäviä, keskiviikkona isoksi osaksi keskiympyrällä ja perjantaina sitten enemmän suoria linjoja käyttäen. Maininnan arvoista lienee se, että käytännössä koko laukkatyöskentely tehtiin molempina päivinä vastalaukassa. Kokoaa ja suoristaa kuin huomaamatta! Alla listattuna muutama tehtävä, ja ajatuksia, muistiinpanoja ja korjauksia niihin liittyen.

Pohkeenväistöt
Tehtiin nenä seinää kohti uralla. Tee riittävän loivana, ennemmin soljuva ravi ja loivempi väistö, kuin jyrkkä väistö ja väkinäinen ravi. Jos tulee tunne että pitäisi käyttää paljon vasenta ohjaa, johda oikealla ohjalla ja käytä nopeaa oikeaa pohjetta, mieluummin vähän edessä. Vasemmasta ohjasta vetämällä hukkuu oikea lapa. Tämä pätee kaikkiin tehtäviin Oikeassa kierroksessa hae vahvalle oikealle ohjalle (saa asettua oikealle), ratsasta siitä vasen tj alle (huijaa täältä, ei haluaisi koukistaa) ja säilytä rentous ja niska, ja sitten siirrä asetus vasemmalle. Heti kun paketti hukkuu niin takaisin alkuun. Uskalla leikkiä asetuksella.

Siirtymiset (vasta)laukassa
Kun laukkatyöskentely aloitetaan suoraan vastalaukalla, pyrkii helposti vahvaksi. Tee laukkaa vain 1-3 askelta kerralla, ja siirrä ihan pieneen raviin ja suoraan avotaivutukseen. Kun on tässä rento ja kevyt, taas laukkaa pari askelta. Kun tulee pienin avuin takaisin raviin ja odottaa riittävän hyvin, voi jatkaa laukkaa, joka yhtäkkiä onkin "ihan valmis".

Vastalaukka
Saa olla isoa kunhan ei ole kädellä. Jos makaa ja roikkuu, tee edellisen tehtävän siirtymisiä. Älä anna maata ohjalla hetkeäkään. Siirtymisten jälkeen vastalaukka hienoa, pyörii, nousee edestä ja pysyy tasapainossa myös kulmat, ei vain isoa kaarretta. Tavoitteena pystyä tekemään vastalaukassa "mitä vaan", jolloin hevosen täytyy kantaa ja löytää tasapaino itse. Tehdään talven aikana paljon vastalaukkatyöskentelyä, tavoitteena suoristaa hevosta ja lisätä kokoamiskykyä. Näiden kahden valmennuksen aikana saatiin tehdä ihan kokonaista neljä täyskaartoa tai päätyä myötälaukassa, kaikki muu työskentely (ja sitä riitti!) tehtiin vastalaukassa. Hei hei mukavuusalue, oli kiva nähdä, mutta ei tule ikävä!

Avo-sulku-leikittely ravissa
Vapaille linjoille hyvä avotaivutus, muutama askel sulkua sivulle ja takaisin avotaivutukseen. Maneesissa oli esteitä -> uskalla olla luova linjojen kanssa, avoa voi tehdä myös diagonaalille. Sulkutaivutukset toistaiseksi lyhyinä pätkinä (muutama askel), ei saa kaatua sisäpohkeen päälle, vaan pitää pystyä sisäpohkeella ratsastamaan takaisin avoon. Ulkotakanen hukkuu avossa helposti (erit. vtj), säilytä ulkopohkeen paikka sulusta avoon ja vaadi aktiivinen ja kantava takanen. Ravin laatu ei saa kärsiä yhtään taivutusväistöissä(kään), säilytä sama keinuvuuden tunne kuin mitä on löytynyt pohkeenväistöihin.

Summa summarum
Päällimmäinen fiilis tästä valmennusputkesta on jotain väliltä Wau! ja Apua! Joku uusi ovi aukesi nyt kyllä sekä hevoselle että kuskille, mutta kun sitä opeteltavaa on niin hirvittävän paljon. Välillä on tullut sellaisia pätkiä, että kuski lähinnä miettii että mitä ihmettä mä oikein kaikelle tälle energialle teen, mihin tää kuuluu laittaa? Ja sitten kun en ehdi tehdä niitä kaikkia tarvittavia pieniä puolipidätteenpoikasia niin paketti pääsee vähän levälleen. Mutta mennään palanen kerrallaan, ei tämän vielä kuulukaan olla valmis.

Yllä oleva on lähinnä itselleni muistutukseksi tehtävistä, niiden tarkoituksesta ja meille tyypillisten virheiden korjauksista. Toki raapustan heti valmennuksen jälkeen pääasiat päiväkirjaan mutta kuten alla olevasta kuvasta näkee, hieroglyfien ulosanti ei ehkä aukene enää muutaman päivän tai viikon päästä... Hanna jää tästä pienelle lomalle, joten pari-kolme viikkoa ollaan oman onnemme (ja näiden muistiinpanojen) varassa. Tehtäviä ja työkaluja tälle jaksolle kuitenkin saatiin varmasti riittävästi.

Blogitekstin raakaversio?

Yritin muuten Hannalle selittää edellispostauksen vietereitäni, enkä vieläkään osannut kuvailla ajatuksiani riittävän selkeästi. "Metal spring" tuotti jo vähän sinne päin olevia vieterikuvia, mutta täytyy ehkä sittenkin ottaa kynä ja piirustuspaperi kauniiseen käteen.

2 kommenttia:

  1. Uutena lukijana hyppään mukaan ja kiitän ihanan analyyttisista treenipostauksista! Tämmöinen näpertelijä ja suunnittelija saa näistä paljon irti, vaikka ratsastaakin erityyppistä ja -tasoista hevosta. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina parempi jos näistä on hyötyä jollekin muullekin kuin itselle :)

      Tämäntyyppiset treenipostaukset kirjoitan lähinnä omaksi "muistilapuksi", mutta pakko myöntää että haen kyllä muiden blogeista vastaavanlaisista postauksista ideoita omaan treeniin. Joskus on käynyt niinkin että ollaan valmennuksessa tehty jotain tehtävää, mistä olen jonkun blogin innoittamana vähän jo variaatioita kokeillut kotona itsekseni :)

      Poista